Infraroodsauna Voordelen En Nadelen

Het idee van een eigen buitensauna is verleidelijk. Een infrarood sauna lijkt misschien een perfecte keuze. Deze is compact, stijlvol en past met zijn moderne uitstraling in elk interieur. Veel mensen twijfelen of ze er wel in moeten investeren en of het we veilig is voor hun gezondheid op lange termijn. Veel van die twijfels zijn geworteld in verschillende vooroordelen over dit begrip. In ons artikel zullen we aangeven welke daarvan kloppen  zijn en zullen we proberen de meest voorkomende mythes over dit onderwerp te ontkrachten. Je kunt de antwoorden op al je vragen over de infrarood buitensauna vinden, de belangrijkste voor- en nadelen ervan afwegen en zelf beslissen of het de moeite waard is om er een te kopen voor persoonlijk gebruik.

Wellness Ontspanning In De Sauna
Source: https://www.woodenearth.com/

Wat is het belangrijkste verschil tussen een infraroodsauna en een traditionele sauna?

Infraroodsauna’s zijn tot op zekere hoogte eenvoudiger in opstelling, onderhoud en gebruik dan de traditionele sauna’s. Je kunt ze in elk mogelijk interieur inpassen omdat ze compact zijn. Klassieke infraroodcabines zijn meestal niet veel groter dan een vierkante meter, meestal omdat ze, in tegenstelling tot andere soorten sauna’s, zonder kachels werken. Kachels nemen vaak veel ruimte in beslag.

Bovendien hoef je je zonder kachel geen zorgen te maken over overtollige stoomproductie en loop je dus geen risico op vochtschade aan de cabine of de ruimte waar deze is geïnstalleerd.

Wat de installatie zelf betreft, zijn infraroodsauna’s relatief eenvoudig zelf te installeren, omdat ze in bouwpakketten worden aangeleverd. Nadat je hem hebt geïnstalleerd, hoef je hem alleen nog maar aan te sluiten. Een gebruikelijk 220V-stopcontact is voldoende om een infraroodsauna te bedienen, in vergelijking met een conventionele saunacabine verbruikt een infraroodmodel beduidend minder stroom, waardoor het een ander voordeel is ten gunste van dit type sauna’s.

Bovendien is de lucht die wordt opgewarmd door de infraroodgolven veel droger en beter verdraagbaar in vergelijking met de te vochtige lucht die wordt geproduceerd tijdens een traditioneel stoombad. Dat is niet verwonderlijk, aangezien de luchttemperatuur in de infraroodsauna tussen 40 en 60 graden Celsius ligt, wat merkbaar lager is dan de lucht van een klassieke buitensauna.

Het Finse stoombad, waar de temperatuur tot ongeveer 90 graden stijgt. De infraroodsauna biedt een weldadige warmte, die verlichting biedt bij verschillende kwalen en al lange tijd voor medische doeleinden wordt gebruikt. De weldadige werking van de infraroodwarmte is voor een groot deel te danken aan het feit dat door de warmte die van binnenuit op het lichaam inwerkt, de bloedvaten verwijden, de stofwisseling versnelt en de bloedcirculatie verbetert.

Dit feit kan vooral gunstig zijn voor bepaalde groepen mensen, die vanwege hun gezondheidstoestand geen klassieke sauna kunnen bezoeken, bijvoorbeeld mensen die last hebben van astma. Zulke mensen hebben geen contra-indicaties voor de behandeling van infrarood sauna’s en bovendien kan dit type sauna voor hen zelfs heilzaam zijn, omdat het veel van de symptomen verlicht of zelfs elimineert. De effecten van infraroodwarmte zijn onder andere gunstig gebleken voor de volgende gezondheidsklachten en helpen bij de behandeling van: acne, rugpijn, artritis, eczeem, pijnlijke gewrichten, verkoudheidsverschijnselen, spierpijn, en vele andere. Bovendien is de infraroodsauna veel beter te verdragen door kinderen dan bijvoorbeeld een Finse sauna, waardoor het een perfecte plek is voor familiebijeenkomsten. En als je je saunacabine in een apart gebouw plaatst, zoals in een blokhut in de achtertuin, met een massagetafel, hot tube, en wat je maar wilt, kun je je persoonlijke retraitecentrum creëren. Dat is niet alleen leuk voor je eigen gezin maar ook vrienden en familieleden voor een ontspannende en helende sessie.

Sauna Buitensauna Houten Sauna Warmte

Is infrarood licht echt gevaarlijk?

Veel mensen zijn bezig met deze vraag. Het is niet verwonderlijk, want de infraroodcabines zijn nog relatief nieuw en er zijn nog niet genoeg lange termijn studies die duidelijkheid geven over de gevolgen van het gebruik ervan. Het is echter geen geheim dat infraroodstraling, ook wel warmtestraling genoemd, op natuurlijke wijze door de zon wordt geproduceerd en de aarde voor een groot deel opwarmt. Het wordt niet beschouwd als een of andere kunstmatig gecreëerde technologie, waarvan de invloed op het menselijk lichaam nog steeds niet is bestudeerd. Aan de andere kant is niet alles van natuurlijke oorsprong onschadelijk, en  zonlicht is daar een goed voorbeeld van. Maar wat maakt het precies onveilig voor de menselijke huid: zijn het infrarode stralen of waarschijnlijk ultraviolette (UV) stralen?

Zonne Ultraviolette Straling

Zonlicht bestaat uit zichtbaar licht (VIS), infrarood (IR) en ultraviolet licht, dat volgens de lengte van de golven in verschillende groepen wordt verdeeld: de UVA-, UVB- en UVC-straling, die de huid bruint  maar die ook gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid.

Zowel infrarood (IR) als ultraviolet (UV) licht zijn van vitaal belang voor het leven op aarde, net zoals het zichtbare licht dat is. Als de infraroodstraling in wisselwerking staat met het lichaam, wordt het geabsorbeerd en omgezet in de warmte. Zonder deze warmtestraling van de zon zou de aarde stollen in ijs worden.

Net als de UV-straling wordt de ultra-rode straling in verschillende groepen verdeeld, afhankelijk van de lengte van de golven. De kortgolvige infraroodstralen van het type A (IR-A) dringen te diep in de huid en kunnen deze negatief beïnvloeden, in vergelijking met de vrij onschadelijke stralen van het type B en C. Infraroodsauna’s produceren straling, die tot het IR-C-bereik behoort. Deze bijzonder lange golf infraroodstralen dringen alleen door in de bovenste lagen van de huid en genereren een milde warmte, waardoor ze geen negatieve invloed hebben.

Daarom is het bij de aanschaf van een infraroodsauna echt belangrijk om de lengte van de golven te bepalen. De kortegolven kunnen te diep in het lichaam komen en de buitensauna die ze produceert kan daarom ook schadelijk zijn voor je gezondheid. Maar gelukkig zijn de fabrikanten van infraroodsauna’s zich hiervan bewust en produceren ze de sauna’s met de stralen binnen een veilig stralingsspectrum. Toch is het een van de dingen die je moet overwegen voor de aankoop.

Nog een ding om in gedachten te houden is ondanks dat de infrarood sauna modellen geschikt zijn voor een groot publiek, er een aantal gezondheidsproblemen zijn die het gebruik van deze sauna’s kunnen beperken, zoals hoge bloeddruk, een ontsteking of infectie, trombose, koorts, en een aantal andere. Raadpleeg je arts voordat je de infrarood sauna’s gebruikt, zelfs als je zeker weet dat je gezond bent en het geen schade zal aanrichten.

En tot slot is het laatste, maar niet het minste aspect waar je op moet letten de houtkwaliteit van infrarood sauna’s die vaak twijfelachtig zijn. Over het algemeen betekent het gewoon dat je extra aandacht moet besteden aan de herkomst van het hout, waarbij je ervoor moet zorgen dat de productie ervan niet leidt tot de exploitatie van de bossen. De ervaring leert dat zeer goedkope bouwmaterialen uit slechte bronnen afkomstig zijn. Om er zeker van te zijn dat je sauna met respect voor het milieu is geproduceerd, moet je dus kijken of er een passende certificering is. Je kunt de lijst daarvan hier bekijken:

FSC – Forest Stewardship Council

CSA – Canadese normalisatie-instelling

MTCS – Malaysian Timber Certification Scheme

PEFC – Programme for Endorsement of Forest Certification™ schemes

SFI – North American Sustainable Forest Initiative

Deze zijn een garantie voor kwaliteit en milieuvriendelijkheid bij de aankoop van hout en houtproducten.

Bij het trekken van de lijn moet worden toegegeven dat de lange lijst van voordelen van de infraroodcabine natuurlijk niet kan worden gecompenseerd door beduidend minder nadelen, of liever gezegd niet door nadelen, maar door zaken waar men rekening mee moet houden. Het is aan jou om de uiteindelijke beslissing te nemen. Immers, niets is te vergelijken met de romantiek van een echte sauna…

Auteur-Bio: Kimberley Cornish is een blog auteur bij Summerhouse 24.co.uk en Hansagarten24.de. Hij is enthousiast over alles wat met tuingebouwen en activiteiten te maken heeft en schrijft graag over deze onderwerpen voor een breed publiek. Tuinieren is zijn lust en leven. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *